6 grudzień 2016

Dzień bardzo wyjątkowy dla naszych podopiecznych rodzin.

O godz. 11:15 licznie do Naszego Domu przybyli rodzice oraz dzieci na uroczyste spotkanie.

Nie przypadkowo wybraliśmy właśnie ten dzień na podsumowanie naszego programu – „Odzyskać Dziecko”.

Dla wielu rodzin to rozpoczęcie nowego, lepszego życia  w pełnej rodzinie.

Wierzymy, że miejsce dzieci jest przy rodzicach, niekiedy trzeba im tylko  „pomóc” być lepszym – mamą i tatą i to właśnie dzięki wsparciu finansowym Miasta Białystok możemy to realizować.

Chcąc uchronić dzieci przed umieszczeniem ich w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, rodzice którzy zgłoszą się do Stowarzyszenia DROGA mają możliwość korzystania z warsztatów, konsultacji, poradnictwa specjalnego oraz wsparcia ze strony swoich asystentów rodzinnych.

Na specjalnej konferencji w siedzibie Stowarzyszenia DROGA przy ul. Proletariackiej 21 w obecności Pana Prezydenta Tadeusza Truskolaskiego, ojca Edwarda Konkola – Prezesa Stowarzyszenia, Anny Tomulewicz – dyrektor Ośrodka Wspierania Dziecka i Rodziny – zostały wręczone listy gratulacyjne dla rodzin, które dzięki programowi, swojej ciężkiej pracy nad sobą i oczywiście tym, którzy towarzyszyli im w tej drodze odzyskały swoje dzieci – 30 dzieci wróciło z domów dziecka do biologicznych rodzin, a kolejna trzydziestka nie trafiła do placówek.

Nie zabrakło też łez wzruszenia,  radości i poczucia, że rodzina to najważniejsza wartość w życiu!

Więcej zdjęć zapraszam tutaj