Aktualności Naszego Domu

Ferie zimowe 2015

Podczas tegorocznych feriii zimowych nasi mali podopieczni, dzięki wsparciu różnych firm i organizacji mogli spędzac ten czas korzystajšc z wielu

ciekawych atrakcji. Nasze maluszki miały okazje na fantastyczna zabawę w Fikolandzie –

Centrum Zabaw Dla Dzieci, Bajkolandzie i Centrum Zabaw Psotnik. Nieco starsi

uczyli sie pływać na pływalni przy Międzyszkolnym Oœrodku Sportowym w Białymstoku przy ul. Zwycięstwa oraz próbowali swoich sił na œciance

spinaczkowej Okapik. Natomiast grupy starsze cofnęły się w czasie do lat 70 i miały okazję przeżyć „goršczkę sobotniej nocy” przy rytmach disco, a

to wszystko dzięki firmie Roll Spot. Nowš atrakcjš tegorocznych ferii zimowych, która była strzałem w dziesištke, były zajęcia w Parku

Naukowo-Technologicznym. Nasze dzieci mogły własnoręcznie zbudować rakiety, które następnie były wystrzelone w przestrzeń kosmicznš. Wszyscy podopieczni

mieli okazję doskonalić swoje umiejętnoœci sportowe na sali gimnastycznej w Zespole Szkół Elektrycznych im.prof. Janusza Groszkowskiego w Białymstoku.

Serdecznie dziękujemy wszystkim którzy przyczynili sie do organizacji czasu wolnego dzieciom ze Stowarzyszenia Droga.

HomeSchool uczy i pomaga Uczniowie szkoły językowej HomeSchool podjęli się œświetnej inicjatywy wsparcia Stowarzyszenia Droga. Z napisanych testów wypracowali 595 zł, za co zakupili nam 60 ryz papieru xero.
 Serdecznie dziękujemy za okazaną pomoc. Życzymy powodzenia przy kolejnych testach i konsekwencji w zdobywaniu wiedzy.

Dary, dary, dary… W pierwszym tygodniu października zawitało do nas X Liceum Ogólnokształcące z hojnymi podarunkami naszym dzieciom. Przedszkolaki były bardzo zadowolone z prezentów, które otrzymały, a były to słodycze i książki. Najważniejszy był jednak czas na zabawę z dziećmi poświecony przez młodzież licealną. Dziękujemy bardzo za prezenty, chęci i czas poświecony naszym Aniołkom

Dary, dary, dary…

W pierwszym tygodniu października zawitało do nas X Liceum Ogólnokształcące z hojnymi podarunkami naszym dzieciom. Przedszkolaki były bardzo zadowolone z prezentów, które otrzymały, a były to słodycze i książki. Najważniejszy był jednak czas na zabawę z dziećmi poświecony przez młodzież licealną. Dziękujemy bardzo za prezenty, chęci i czas poświecony naszym Aniołkom.

Dzień ziemniaka

Jak co roku w Naszym Domu odbył się „Dzień ziemniaka”Na ten dzień zaplanowane były przeróżne atrakcje. Dzieci wraz z rodzicami byli podzieleni na drużyny. Podopieczni rywalizowali w różnych konkursach, np.zbijanie ziemniakiem kręgli, robienie pieczątek, wymyślenie jak najwiekszej liczby zastosowań ziemniaka oraz szukanie ziemniaków schowanych w Naszym Domu i wiele innych konkurencji. Na koniec wyłoniono zwycięską drużynę i rozdano nagrody. Uwieńczeniem wieczoru była pyszna kolacja przygotowana przez panie kucharki.

I Dzień Wiosny

Pierwszy Dzień Wiosny przywitaliśmy radośnie i kolorowo. Każdy z nas ubrał się na zielono, żółto lub w kwiatki. Wszystkim zostały przypięte kotyliony w kształcie kwiatków przygotowane przez uczestników zajęć rozwoju zainteresowań – rękodzieła. Po południu odbyły się konkursy związane z rozpoczynającą się porą roku oraz projekt: kreator mody wiosennej.

XXI Rocznica NASZEGO DOMU

W dniu 27.03.2014 odbyła się uroczystość z okazji XXI rocznicy powstania Naszego Domu. Nasza kadra, dzieci oraz rodzice licznie przybyli na spotkanie. Rozpoczęliśmy od Mszy Św. poprowadzonej przez o. Edwarda wraz z o. Piotrem i o. Markiem. Następnie udaliśmy się do stołówki, gdzie zostały rozdane dyplomy gratulacyjne dla każdego dziecka i rodzica oraz nagrody specjalne dla wyróżnionych dzieci jako podsumowanie dotychczasowej pracy nad sobą. Odbyło się także losowanie kuponów loteryjnych dla rodzin, dzięki którym każdy otrzymał upominek. Każda grupa przygotowała poczęstunek na kolację, zaś uwieńczeniem uroczystości był tort wykonany przez niezastąpione panie kucharki i ich pomocnice, czyli mamy naszych podopiecznych. Każdy bawił si ę wyśmienicie.

Pakowanie „Misjonarza”

W dniach 31.03, 01.04, 02.04.2014 roku grupa najstarsza – gimnazjalna pod opieką cioci Agnieszki i cioci Martyny włączyły się w akcję pakowania i przygotowania do wysyłki miesięcznika „Misjonarz” w zakonie Werbistów w Kleosinie.

Rocznica śmierci Jana Pawła II

Dnia 02.04.2014 roku, w 9 rocznicę śmierci papieża Jana Pawła II dzieci z Naszego Domu wraz z kadrą i duszpasterzem – o. Piotrem udały się pod pomnik JP II pod Katedrę białostocką.  Zapalili znicze oraz  pomodlili się w intencji Ojca Świętego.

Społeczność

Dnia 03.04.2014 roku ważnym wydarzeniem w Naszym Domu była społeczność wszystkich dzieci i kadry. W trakcie jej trwania omówiliśmy bieżące sprawy, kilka osób zaliczyło kolejne etapy pracy. Ważnym punktem było przypomnienie zasad, których będąc tutaj zobowiązaliśmy się przestrzegać. Ustaliliśmy także konsekwencje ich łamania np. dodatkowe dyżury, oddanie zgromadzonych dotąd punktów, cofnięcie na poprzedni etap, zawieszenie na przychodzenie do Naszego Domu na określony czas.

Rekrutacja

Informujemy, iż nadal posiadamy kilka wolnych miejsc w grupach rodzinnych Naszego Domu, czyli dla dzieci uczących się w szkole podstawowej. Osoby zainteresowane zapraszamy do zgłaszania się do Naszego Domu przy ul. Proletariackiej 21.

Kurs wychowawców kolonijnych

Wakacje tuż tuż i warto o nich już teraz pomyśleć. My się nie damy zaskoczyć, dlatego już rozpoczęliśmy rekrutację na kurs wychowawców kolonijnych, który rozpoczyna się 16 maja 2014 r. o godz. 16.00. Wszystkich chętnych zapraszamy do Naszego Domu. Przypominamy, iż kurs jest nieodpłatny, jednak wiąże się z tym, że wraz ze zgłoszeniem się, podpisać należy zobowiązanie na wyjazd jako opiekun na nasze kolonie organizowane rokrocznie w Jastarnii – w tym roku turnus będzie trwał w dniach 19-29.08.2014r.

Tłusty Czwartek – Zabawa ostatkowa

Dnia 27.02.2014 roku odbyła się w Naszym Domu  dyskoteka karnawałowa, połączona z degustacją pysznych pączków przygotowanych przez Panie kucharki . Podczas dyskoteki pod opieką wujka Mateusza i cioci Karoliny dzieci  brały udział w licznych zabawach i konkursach. Imprezę urozmaicił występ grupy tanecznej Naszego Domu pod kierownictwem 😉 cioci Zosi. Popołudnie upłynęło tanecznie,  słodko i smacznie.

Spotkanie Wolontariuszy ND

Środa Popielcowa

W Wielki Post wkroczyliśmy Mszą Świętą 5 marca 2014r. Tradycyjnie posypaliśmy głowy popiołem w naszej Kaplicy przy ul. Proletariackiej 21.  Mszę odprawił Ojciec Piotr Lado z pomocą młodych ministrantów. W Mszy uczestniczyli przedstawiciele wszystkich placówek Stowarzyszenia Pomocy Rodzinie DROGA.

Droga Krzyżowa

Podczas trwającego Wielkiego Postu co piątek o godzinie 16:30 w Kaplicy przy  ul. Proletariackiej 21 odbywa się Droga Krzyżowa dla dzieci, podopiecznych i kadry Naszego Domu. Po przez piątkowe spotkania Ojciec Piotr przybliża dzieciom Misterium Męki Pańskiej, jak również skłania nas do zmiany na lepsze.

Akademia Rodziców

Dnia 24.03.2014r. rusza kolejna edycja Akademii Rodziców. Pierwsze zajęcia odbędą się w poniedziałek 24.03 o godzinie 16:00 w Sali Rodziców.

Temat zajęć: ABC zdrowia dziecka – czyli lepiej zapobiegać niż leczyć.

Przedstawienie – Aniołkowo

Dnia 04.03.2014 do punktu przedszkolnego „Aniołkowo” zawitali aktorzy i kukiełki z Teatru Lalek MAG.  Przedszkolaki z wielkim zaciekawieniem obejrzały „Bajkę o rybaku i złotej rybce”.