Tak było ... III Ogólnopolski Zlot Aststentów Rodziny

Wspominamy bardzo pracowicie i mile ten czas

III Ogólnopolski Zlot Asystentów Rodziny

W dniach 25-27 września w Białymstoku z udziałem ponad 100 osób odbył się III Ogólnopolski Integracyjny Zlot Asystentów Rodziny, zorganizowany przez Stowarzyszenie Droga, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej i Urząd Miasta w Białymstoku oraz Polski Instytut Mediacji i Integracji Społecznej w Częstochowie.

Przewodnim tematem Zlotu była profesjonalizacja zawodu asystent rodziny. Uczestnicy mieli możliwość doskonalenia warsztatu metodycznego o podejście skoncentrowane na rozwiązaniach oraz udziału w dyskusji dotyczącej poprawy warunków pracy.

Z trzydniowego spotkania wynikają następujące rekomendacje:

• potrzeba szkoleń dotycząca roli i zadań asystenta rodziny skierowanych do kandydatów na asystentów rodziny (również z wyższym wykształceniem kierunkowym), kadry kierowniczej ośrodków pomocy społecznej, pracowników socjalnych i innych przedstawicieli służb społecznych,
  • tworzenie forów wymiany doświadczeń dla asystentów rodziny z danego powiatu, zwłaszcza tych, którzy pracują w pojedynkę w danej gminie,
  • dbałość o partnerską relację asystent – pracownik socjalny przez obie grupy zawodowe we wspólnej pracy dla dobra rodzin,
  • potrzeba superwizji i dokształcania dla asystentów rodziny,
  • nieprzydzielanie asystentom przez kierowników obowiązków spoza roli i zadań z ustawy o wspieraniu rodziny a wchodzących w zakres zadań innych służb społecznych (np. kontrolowanie) lub pracowników gospodarczych,
  • podniesienie poziomu organizacji, w tym ulepszenie warunków pracy umożliwiające asystowanie klientom, bezpieczeństwo i higienę pracy (m. in. do 10 rodzin na 1 asystenta, umowa o pracę, dodatkowy urlop, zwroty kosztów dojazdu i telefonowania do klienta),
  • dbałość o rozwój asystentury rodziny jako działania z zakresu wspierania i profilaktyki oraz zabezpieczenie odpowiednich środków finansowych przez władze gmin.

Było warto spędzić ten czas wśród ludzi,

którzy na co dzień zmierzają się z trudem życia innych.

Zobaczmy więcej zdjęć ze Zlotu