Akcje

Podaruj Wakacje

Akademia Kształtowania Bohaterów

W tym roku chcę ich zarazić piękną historią półwyspu. Pokażę im miejsca ważne ....

Informacje w prasie

Dzieci szykują się do Droogi więcej Kurier Poranny

Prośba o pomoc Ojciec Edward Konkol wiecej Gazeta Wyborcza

Co roku w Jastarni Stowarzyszenie DROGA organizuje bezpłatne kolonie dla dzieci z małych wsi województwa podlaskiego.

Opiekunowie, wychowawcy, obsługa jadą wolontaryjnie i cieszą się na samą myśl:)

Zostań patronem akcji.

Koszt pobytu 1 dziecka wynosi 650 zł. Ewentualnej wpłaty mozna dokonać w naszej siedzibie lub na konto Stowarzyszenia "Droga".

Aby dzieci zrozumiały, że są piękne, dobre i godne miłości.

o. Edward Konkol SVD

Początki

Jedną z pierwszych misji Stowarzyszenia była opieka nad dziećmi i wspólne wyjazdy kilkudziesięcioosobowej grupy do nadmorskiej Jastarni, skąd pochodził nasz Ojciec Edward.

Od kiedy 4 latek w 1989 roku pytał: „wujku, a gdzie jest korek w tej wielkiej wodzie?” minęło wiele lat i wiele pokoleń, a kolonie wpisały się w stałe w wakacyjne działanie DROGI.

Nasze dzieci pochodzą z małych sołectw i miasteczek, z rodzin ubogich, wielodzietnych, żyjących w trudnych warunkach materialnych. Ich kolonie w Jastarni to najczęściej pierwszy i ostatni wyjazd poza  rodzinne strony. Trudno czasem rodzinom zdecydować, które z siedmiorga rodzeństwa ma pojechać, bo może z reguły pojechać tylko jedno.

Kolonie to dla nich nie tylko możliwość atrakcyjnego, nadmorskiego wypoczynku, poznania siebie i swoich mocnych stron, ale także uzyskanie pomocy i wsparcia. Poza plecakiem do szkoły, wyjazdami do Gdańska, rejsem tramwajem wodnym ważnym elementem jest praca z dziećmi nad pozytywną zmianą w obszarze – bycia ze sobą, rówieśnikami, dorosłymi. Jak mawiamy bowiem do nastoletnich kolonistek:

„Chcesz być piękna? Zatrzymaj się codziennie:
pięć minut przed lustrem,
dziesięć minut przed samym sobą,
piętnaście minut na rozmowie z koleżanką
a dwadzieścia minut przed Bogiem.”

Dziękujemy wszystkim za wspieranie modlitwą, czynem, wpłatami indywidualnymi, zbiórkami darów, abyśmy mogli przekazać waszą dobrośc dzieciom przez realizacją tych kolonii.