Akademia Kształtowania Charakterów

Było Cudownie

Wszystkim, którzy ogarniali nas, nasze podopieczne dzieci modlitwą oraz wsparciem materialnym, rzeczowym składamy serdeczne Bóg Zapłać.

28 sierpnia uczestnikom oraz osobom prowadzącym kolonie zadawałam dwa pytania:

Jak było? oraz  Co Ci się podobało?

Na pytanie pierwsze padała odpowiedź: CUDOWNIE.

Na pytanie drugie padała odpowiedź: WSZYSTKO.

Każdy z nas, kto przygotowuje co roku kolonie, pozostawia cząstkę samego siebie. Dzieciom, można wiele podarować, ale uśmiech i olbrzymia radość, jest największym podziękowaniem.

Kolonie w Jastarni - to pierwszy etap pomocowy dla dzieci i młodzieży z  najbardziej potrzebujących rodzin – głównie z problemem alkoholowym, ubogich, wielodzietnych, dysfunkcyjnych (z zaburzoną funkcją opiekuńczo-wychowawczą wynikającą z nieporadności życiowej  lub uzależnieniami rodziców) w nadmorskiej miejscowości Jastarnia położonej na Półwyspie Helskim.

Dzieci mieszkały w domkach kempingowych położonych nad samą zatoką, w przepięknym Ośrodku. Kolonie,  mają formę terapeutyczno – wypoczynkową, co pozwoliło dzieciom zyskać pozytywne doświadczenia i wsparcie ze strony kadry opiekującej się, a także terapeutów, których zadaniem było obdarowanie dzieci poczuciem własnej wartości i pomoc w zrozumieniu niełatwej rzeczywistości, w której przyszło im żyć. Dzieci, zyskały otwartość do nowo poznanych Cioć oraz Wujków, zyskały pewność siebie.

Program koloni jest bardzo bogaty: wycieczki do Trójmiasta, zwiedzanie Półwyspu Helskiego m.in. Muzeum Rybackie, Fokarium, Latarni Morskiej, korzystanie z Lunaparku, pływanie na surfingu, statkiem po Zatoce Gdańskiej i oczywiście kąpiel w naszym polskim morzu pod nadzorem ratowników. Zajęcia z rękodzieła, tańca, nauka gry na gitarze, pływania. Wieczorny Apel oraz piosenka "Niebo już pełne gwiazd ukołysany Świat, a ja modlitwę swą do Ciebie Boże ślę..." pozostanie w pamięci. Podczas tego spotkania były wywoływane dzieci, które obchodziły urodziny. Śpiewaliśmy sto lat oraz składaliśmy życzenia, wręczane były prezenty.

"Wspólnymi siłami" udało się objąć opieką dzieci z 20 Gmin Województwa Podlaskiego.

W tym roku, dołączyła do nas po raz drugi wybitna, wspaniała, delikatna, piosenkarka Pani Halina Frąckowiak, która nie dość, że prowadziła warsztaty muzyczne, ale  we środę o godz. 18:00 Pani Halina zaśpiewała specjalnie dla nas. Trzy utwory zostały wykonane wraz z dziećmi.

Zajęcia sportowe prowadził Giuseppe de Clemente.

Pozostały niezapomniane wspomnienia. Wszystkim wolontariuszom, osobom prywatnym oraz firmom, które wsparły to olbrzymie przedsięwzięcie, jeszcze raz serdecznie dziękujemy za modlitwę oraz wsparcie. Bez Waszej obecności oraz zaangażowania nie zdołalibyśmy sami tego uczynć.

Zostańcie z nami :)

więcej zdjęć w naszej Galeri