Dom powrotu

DOM POWROTU

Dom Powrotu jest współfinansowany przez Miasto Białystok.

Dom Powrotu jest miejscem dla 14 dzieci które znalazły się w bardzo trudnej sytuacji rodzinnej, trwale lub okresowo pozbawionych opieki rodziny własnej.

Mieści się on w budynku przekazanym Stowarzyszeniu przez Miasto Białystok, zaadoptowanym przez WUJKA JANKA z JAZZ BUDU i syna BABCI MARYNY Z KANADY. Został pięknie i kolorowo wyposażony przez wiele prywatnych osób - przyjaciół Stowarzyszenia i DOMU POWROTU.

Dom ma 9 pokoi mieszkalnych, wielki salon z jadalnią i wspaniała kuchnię z ogromnym oknem. W piwnicy znajduje się pralnia, pomieszczenie rekreacyjne i kaplica otwarta dla sąsiadów. Ogród jest nieduży, ale zmieścił się w nim basen, piaskownica i huśtawki. Jest też miejsce na rowery i dziecięce hulajnogi.

Działanie DOMU POWROTU  jest współfinansowane przez Miasto Białystok.

Pracujące w nim ciocie (8 osób)  i wujkowie (2 osoby)  zapewniają całodobową opiekę, atmosferę bezpieczeństwa i radości oraz wszystko to, co w każdym DOMU niezbędne. Wspólnie z dziećmi  robią zakupy i kanapki do szkoły, gotują obiady, jedzą kolacje przy wielkim stole w jadalni opowiadając sobie jak minął dzień, sprzątają i bawią się z maluchami, grillują w ogrodzie.

Nasi podopieczni

Oddane sobie nawzajem w każdej sytuacji  rodzeństwo: 12 letnia Ania  i 8 letni Dawid; wkraczająca w usamodzielnienie 17 letnia Izabela, jej 13 letnia siostra Zuzanna, która zawsze służy pomocą , delikatna i wrażliwa 12 letnia siostra Sylwia oraz najmłodszy i najbardziej pocieszny brat Pawełek, który ma 6 lat; bardzo ciekawy życia i „survivalowy” 16 letni Sebastian; wrażliwy i zbuntowany Mateusz 17 lat.

Od przyjęcia dziecka DOM podejmuje systemową pracę z rodzicami/opiekunami. Każde dziecko i  rodzina (jeśli jest) otrzymuje  swojego asystenta rodzinnego. Praca asystenta ma charakter działań terapeutycznych oraz wsparcia  rodziców podopiecznych bądź ich opiekunów prawnych  w celu umożliwienia dzieciom  i młodzieży powrotu do środowiska rodzinnego.

Nad kompetentną pracą kadry i wolontariuszy czuwa dyrektor, Zarząd Stowarzyszenia oraz superwizor.

ul. Orzechowa 46
15-822 Białystok