Aniołkowo

Punkt Przedszkolny

ANIOŁKOWO

Punkt Przedszkolny Aniołkowo jest współfinansowany przez Miasto Białystok.

Nieodpłatny Punkt Przedszkolny Aniołkowo zapewnia wsparcie i opiekę dla dzieci w wieku 2,5 - 5 lat.

Stworzyliśmy go, aby pomóc rodzinom w trudnej sytuacji socjalnej.

W Punkcie Przedszkolnym odbywają się zajęcia prowadzone zgodnie z WSiP, zajęcia z języka angielskiego, zajęcia Ruchu Rozwijającego metodą W. Sherborne, terapia wczesnego wspomagania, arteterapia, zabawy z psychologiem, duszpasterzem, logopedą.

Dzieci do ANIOŁKOWA  są rekrutowane przez cały rok, a okres pobytu w Punkcie Przedszkolnym jest czasowy, uzależniony od planu pracy z rodziną i funkcjonowaniem rodzica/opiekuna ustalonym z asystentem.

Wszyscy rodzice są angażowani w odpracowanie (8h) pobytu dziecka/dzieci w Aniołkowie.

Kadra Punktu Przedszkolnego –  osób i 3 wolontariuszy  poza codzienną troskliwą opieką nad dziećmi wspiera rodziny w trudnej sytuacji socjalnej lub problemowej. Od przyjęcia dziecka podejmowana jest systemowa praca z rodzicami/opiekunami. Rodzin w ANIOŁKOWIE może otrzymać swojego asystenta rodzinnego. Pomoc asystenta dążyć ma do usamodzielnienia rodziny i nauczenia opiekunów odpowiedzialnosci w wypełnianych przez nich funkcjach. Nad kompetentną pracą kadry i wolontariuszy czuwa dyrektor i Zarząd Stowarzyszenia.

Aktualnie w ANIOŁKOWIE przebywa 30 radosnych maluchów. Liczebność dzieci w grupach” wynosi do 15 (małe) i 15 osób (starsze). Do dyspozycji maluchów są 3 sale z zabawkami, jadalnia, sala kominkowa, sala rekreacyjna oraz ogród z placem zabaw.

Prowadzone zajęcia, wyposażenie oraz prowadzenie nieodpłatnego Punktu Przeszkolnego Aniołkowo nie odbyłoby się, gdyby nie pomoc dobrych ludzi. FirmaGlaxoSmithKline corocznie przeznacza dotację na sprzęt i uposażenie. W 2016 roku otrzymaliśmy piekną huśtawkę:)

ul. Proletariacka 21
15-449 Białystok